Vill du du bli antimobbningsvolontär? Ansök här! Follow
Follow
8 sätt att hantera prestationsångest
Vi alla har upplevt och upplever prestationsångest från och till i livet, och det är något som jag inte tror kommer helt försvinna om man inte jobbar med sig själv för att lära sig att hantera det. Jag har haft prestationsångest med att vara till lags, rädslan att aldrig bli accepterad ute i samhället vilket jag tror mobbningen >> orsakat en del av; att om jag är mig själv är det bara fel på mig, men jag var ju mig själv hela tiden, men sitter istället och tvekar på mig själv. Varför det? 
 
Eftersom att jag mycket väl vet om att det finns så många där ute som känner igen sig i just det här jag skriver om, så vill jag lista 8 sätt att hantera prestationsångesten man får, och den kan såklart vara i olika skepnader utan tvekan! Jag har själv haft en hel del personlig research jag fått göra, men även när jag har nu en samtalskontakt har det fått mig att inse ett och annat. Och eftersom dessa sätt har hjälpt mig vid prestationsångest så delar jag gärna med mig av dom här också.
  • Skriv ner en liten lista på det du är mest nöjd med hos dig själv.
    Och kom ihåg att den här lappen kan du ha som inspiration, med dig hela tiden och använda dig av den genom att kika på den då och då.
 
  • Ta åt dig när andra ger dig beröm eller säger positiva saker om dig och vänd inte bort dom, utan säg tack istället kanske för en nekning. Det kommer kännas bättre efteråt, och så låter du det positiva stanna i framloben istället för att trycka undan det med de negativa.
 
  • Fråga dig varje dag: Vad har jag gjort idag som jag kan känna mig nöjd med? Och om det är så att du inte lyckats göra något under dagen (jag själv har haft sådana dagar, där jag knappt går upp ur sängen för ens att ta en morgonpiss) så försök sätta upp något mål som du ska göra nästa dag. Det behöver inte vara mer än att diska liksom.
 
  • Om du tänker negativa tankar: Stanna upp och fundera över om man kan se på saken ur en annan mer positiv synvinkel. Enligt mig finns det alltid något positivt som går att vända från allt negativt, exempelvis ''Jag lyckas aldrig med någonting, eller något borde jag väl lyckats med?'' och lista de sakerna istället som är positiva, som talesättet lyder - du måste säga 10 bra saker för att väga ned en negativ''.

 
  • Jämför dig inte med andra. Vi alla är olika bra på olika saker. Vi pratar också på olika sätt om det vi gör, hur mycket vi pluggar, tränar, och hur vi mår – vissa lägger till och andra drar ifrån. Det är nästan omöjligt att se hela bilden av en annan människa, och omöjligt att veta vad som faktiskt är ”sant”. Därför istället att vara en identitet med andra är det bättre att bara vara sig själv och tryggast i sig själv, till och med skuggan lämnar oss när det blir mörkt.
 
  • Tänk efter vad du själv vill och försök framstäva till det med ett steg i taget. Lägg upp en egen plan, och tänk på plan B också så det inte känns förgäves om något inte funkar.
 
  • Men samtidigt; våga också göra misstag. Se det som tillfällen att träna på det som är svårt: Vad blev fel och vad kan jag lära mig till nästa gång? Kunde jag påverka situationen, eller var det omständigheter som var utanför min kontroll?
 
  • Släpp tanken på att vara perfekt, sträva istället efter dina egna mål. Hur vill du se ut? Vad tycker du är fint och vad inspireras du av? Hur vill du vara och bli uppfattad som person? Vilka kan du hitta med likasinnade intressen, för dom är inte som du, men ni delar det. För come on,  vem är det egentligen som avgör vad som är perfekt eller inte?
Alice

SÅ sant, man måste verkligen båga göra misstag!

MATILDA

Vilka bra och kloka punkter! :)

Julia%2520Svensson

Finaste du!

Amanda

Vilket bra inlägg!

Emiza

bra inlägg

Elsa

Vilket bra inlägg!! :)

SOFIA

Så fin design :)

Tilda Barkselius

Himla grymma tips!

Corina

gu vad fin bild på dig. sockersöt :) ju
from corinas.for.me

En Vän

ETT LITET MEDDELANDE FÖR ATT BELYSA MOBBNING OCH STÖTTA DE UTSATTA:

Våren 2011 sade en 61-årig kvinna upp sig från sitt jobb på Prevent i Stockholm där hon arbetat i hela sitt liv för att Jessica Nilsson Frisk, en tjej född 1981 som ändå bara arbetade där i några år, tillsammans med sina kollegor hade hjälpt en utomstående, dömd kriminell sprutnarkoman att förtala och mobba kvinnans jämnårige son där på en oerhörd nivå bakom ryggen på henne under flera års tid. Bägge hade varit jättesnälla mot henne själva. Sonen hade precis önskat henne God Jul när allt uppdagades. När detta framkom, ljög Jessica även och påstod sig ha blivit hotad av sonen. Den nya VD:n sen endast två år, Maria Schönefeld, och även Jessicas egen chef Mats Quist, hjälpte gruppen sprida förtalet ytterligare när det hela slutligen framkom. De ljög sen ända till slutet när facket kom in för att hjälpa kvinnan. VD:n försökte t.o.m. lägga hela skulden på sonen för att ingen skulle få veta sanningen om mobbningen.

Den äldre kvinnan mådde så fruktansvärt av detta att hon först blev sjukskriven och sen sade upp sig. Hon hade då arbetat där i 41 års tid - ända sen hon var 19 år gammal, varit anställd längst av alla och hade bara fyra år kvar tills pensionen. Sonen var lätt förståndshandikappad, hade blivit mobbad hela sitt liv och mådde redan väldigt dåligt, det visste alla. Moderns jobb var det enda och sista ställe där han inte hade upplevt att folk var elaka mot honom och alltid hade känt sig trygg. Han hade hälsat på där ända sen han var liten.

Jessica själv stod helt utanför hela tiden. Var inte ens med på ett möte. Hon bad inte ens om ursäkt när kvinnan berättade hur fruktansvärt hon mått av hennes förtal och att det var det absolut värsta hon varit med om i sitt liv och den värsta mobbning sonen utsatts för.

Den då 50-årige narkomanen, som tidigare arbetat där som vaktmästare och som andra anställda visste brukade droger även på arbetstid, vägrade den nya VD:n veta något om med motiveringen att hon varken träffat honom eller ens visste vem han var. Han fortsatte därför besöka jobbet drogpåverkad även långt efter att kvinnan sagt upp sig och var lika välkommen fortfarande. Han är dömd och finns med i Lexbase.se. Prevent jobbar just för att skapa en bättre arbetsmiljö, få ned olycksfall och motverka mobbning. Nu drivs det av en ledning som hjälper utomstående kriminella narkomaner att förtala de anställdas barn.

Uppmanar alla som tar avstånd från mobbning och maktmissbruk mot de redan svaga och utsatta, att ta avstånd från www.prevent.se och dess ledning!

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress