Den här låten råkade jag bara stöta på för ca 2 år sedan och har alltid diggat den, delvis då jag diggar Charlia Chaplins tal som är från filmen dikatorn som är regisserad av Chaplin själv. Filmen var Chaplins sätt att ge svar på tal och kommentera de totalitära ideologierna, och han hade avsky för fascism och nazism.
Filmen gjordes innan USA gick med i kriget, och för den delen totalförbjöds filmen i nazityskland, och hade inte premiär i Sverige förrän 1945.
 
Diktatorn handlar om en judisk barberare som efter en krigsskada under 1a världskriget drabbas av minnesförlust. Under flera år vårdas han på sjukhus utan att känna till de förändringar som pågår i hans hemland Tomanien Tyskland. Den galne diktatorn Adenoid Hynkel, ett nidporträtt av Hitler (också spelad av Chaplin), har tillsammans med sina två kumpaner Garbitsch och Herring ("Sill"; en blandning av Himmler och Göring; spelad av Gilbert) tagit över landet. När barberaren återvänder till sin salong har någon spikat igen den och skrivit "Jude" på alla fönster. Sakta men säkert börjar han inse vad som pågår och tillsammans med sin flickvän Hannah måste han nu kämpa för att överleva i det ghetto som Hynkel vill rensa bort.

 
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress