Vill du du bli antimobbningsvolontär? Ansök här! Follow
Follow
Fördjupningsguide för olika hårtyper: Så ska du ta hand om håret för att det ska bli starkt och friskt + hållas så!
Det finns en hel del knep för hur man ska ta hand om sitt hår. Något man alltid ska tänka på är bland att vilken hårtyp man har, genetik, långt eller kort hår, hur man skötere om håret, är det naturligt rakt eller frissigt osv. Ja, det finns en hel del olika hårtyper där vissa hårtyper till och med är blandade tack vare gener. Jag till exempel har väldigt skandinaviskt hår, vilket betyder att man har väldigt måna men tunnare strån, men är även rödblond till färgen (riktiga namnet på mitt hårä är Sandy >>).
Trikologi är en gren inom dermatologi och betyder ”läran om håret”. Varför är det viktigt att känna till detta? För att genom trikologi vet vi hur vi ska behandla håret och hårbotten för att få fram önskat resultat.
Det har också blivit namnet för en avancerad metodik att diagnostisera och behandla hårproblem.
 
Då det här är en liten fördjupande inlägg, dvs mer ingående om hur man ska ta hand om håret så är det även en uppföljning från detta inlägg som heter ''13 steg till Vackrare hår'' vilket var faktiskt en ut av mina första ta-hand-om-ditt-hår guiderna jag skrev. För er som vill fortsätta läsa om fördjupningen kan bara bläddra vidare.
uppstår på grund av att man har en “fet hårbotten”. Håret känns som om det är platt och tungt då det blir snabbt fett, kanske redan dagen efter tvätt. Det kan därför bli svårt att få volym eller att styla. Hårfettet skyddar och håller håret smidigt i lagom mängd men när överproduktion sker i hårbotten så känner många av problem. Detta kan hänga ihop med din hormonbalans i kroppen, kostvanor, livsstil eller att man använt fel hårvårdsprodukter. Produkter som rekommenderas är milda och djuprengörande som man kan använda ofta samt att de inte stimulerar talgkörtlarna. Undvika kraftig hårbottenmassage och produkter som torkar ut hårbotten samt rengör din hårborste regelbundet.
 
Försök att inte tvätta håret så ofta, detta gör bara att fettproduktionen ökar i hårbotten. Det räcker med att tvätta håret två gånger i veckan. Om du tränar ofta eller bara känner att ditt hår är väldigt fett kan du använda ett torrschampo som gör att håret känns och ser ut att vara mindre fett. Du kan också skölja ditt hår i vatten, utan att schamponera det. Dessutom är det viktigt att ditt schampo inte innehåller silikon. Silikon är en vanlig ingrediens i billiga produkter. På innehållsförpackningen brukar silikonprodukter sluta på antingen –xane eller -cone.
är vanligt bland människor med skandinaviskt ursprung och det betyder att ens hårstrån är tunna. Testa att rulla ett hårstrå mellan tummen och pekfingret. Ett fint tunt hår är svårt att känna eller känns som en silkestråd. Andra kännetecken för fint tunt hår är att man kan ha färre hårstrån, eller att håret allmänt kan kännas platt och livlöst. Produkter som rekommenderas brukar innehålla protein för hårets uppbyggnad, samt ge volym.
 
Om du har kort hår skulle du helt kunna undvika att använda balsam vilket tynger ner håret och istället använda en balsamspray. Om du har långt hår behöver du dock använda balsam, men också för att ge håret volym så kan du masser hårrötterna oftare som gör att de piggnar till.
och blekt hår, kan få en förändrad struktur. Tecken kan vara att håret känns glanslöst, styvt och lätt går av. Håret behöver därmed extra omskötsel för att behålla sin glans och för att färgen ska sitta kvar. Rekommenderade produkter för färgat hår ger håret en chans att få extra lyster genom intensiv vård. Om håret blivit skadat av behandlingen kan återuppbyggande proteiner i produkterna komma att krävas.
 
Har du färgat hår ska du använda schampo och balsam för just färgat hår. Dessa produkter är färgbevarande då de inte sköljer bort pigment. Det finns även schampo och balsam som innehåller färgpigment och som förstärker och fördjupar din hårfärg.
dvs hår som inte är kemiskt behandlat och färgat, du känner att du sällan får tovor eller att håret blir risigt – och det håller sig oftast rent i flera dagar efter tvätt. Det normala håret har kvar sin naturliga glans, känns mjukt och smidigt och är ofta starkt med friska hårtoppar. Rekommenderade produkter är de som vårdar och hjälper till att ta hand om ditt naturliga hår.
 
Tvätta håret högst två gånger i veckan, använda inpackning en gång i veckan och försök att inte slita på håret med olika former av behandlingar. Låt ditt hår hellre självtorka än att föna det och klipp topparna var tredje månad.
känns torrt, sprött och har svårt att absorbera fukt på grund av att hårstrået är något grövre. Rekommenderade hårvårdsprodukter innehåller, förutom mycket näring, extra mycket fukt och försök att kontinuerligt använda inpackningar samt leave-in produkter.
känns ofta strävt och glanslöst, helt enkelt torrt. Det kan se matt och livlöst ut samt mycket sprött vilket kan orsaka att hårstråna lätt bryts av. När du har torrt hår så släpper hårstråna ifrån sig för mycket fukt och är väldigt ömtåligt, det blir lätt tovigt och risigt. Det torra håret kan vara ett tecken på vattenförlust i cellerna som exempelvis av att talgkörtlarna inte producerar tillräckligt med fett, detta kanske du lagt märket till om du även har torr hy. Men det kan även bero på att du behandlat håret på en felaktigt sätt eller använt fel hårvårdsprodukter.
 
Försök att undvika starkt schampo och kemiska behandlingar då det kan torka ut och första håret ännu mer, i värsta fall kan det gå av. Skydda håret mot yttre påfrestningar som sol, vind och varmluft samt behandla håret varsamt när det är i vått tillstånd, det är nämligen extra skört då! Rekommenderade produkter är milt schampo som inte tar bort hårets naturliga fett, var generös med inpackningar och gärna även balsam. Använd en riktigt bra borste och borsta helt håret när det är torrt för att öka cirkulationen i hårbotten men undvika skada.
 
Torrt hår har alltid sitt ursprung i slitna toppar, så se till att stoppa det torra och ”burriga” håret innan det uppkommer genom att få dina toppar klippta varje sjätte till åttonde vecka. Du kan antingen välja att klippa det själv eller hos en frisör (beroende på hur mycket pengar du vill spendera på ditt hår). Men kom ihåg att inte klippa det för kort, det kan nämligen bli problem vid hög luftfuktighet under exempelvis sommaren eller på andra platser.
Den inre hälsan är minst lika viktig för ditt hår som den yttre skönhetsdelen. Att din kropp mår bra, tillräckligt med näringsämnen, energi och i balans kommer att visa ett resultat genom ett stärkt och reparerat hår – tro mig! Den bästa kosten är varierande, full med näring och där du undviker det raffinerade och onyttiga. Regelbunden detox även här gör ju också sitt för håret och kroppen. Detox för din holistiska hälsa och detox för håret kan utan tvekan kombineras för ett bra resultat. För dig som söker det lilla extra av hairfood – dvs livsmedel som hjälper håret att läka och ger styrka – är dessa några alternativ att tänka på:
  • B-vitaminer är ett bra tillskott för ditt hår. B-vitaminer produceras i tarmen och kan hittas i animaliska livsmedel samt gröna bladgrönsaker. B-vitaminer hjälper till att förnya hårfolliklar och hårrötter. Resultatet är ett tjockare, friskare och fylligare hår.
  • Mineralerna zinkselen och kisel är en allmänt kända för att förknippas med hästsvansar. Varför? Jo för att dessa mineraler är välkänd för att stärka håret och bidra till ett normalt hår samt att en brist på någon av dessa kan påverka hårets kvalitet negativt.
  • Kokosolja är inte bara bra för yttre skönhet, utan även för din inre hälsa. Kokosolja återfuktar inifrån, hjälper till med matsmältningen och stärker immunförsvaret. Försök att inta två matskedar per dag för hårets hälsa.
  • De tre näringsämnen kollagen, keratin och elastin kan också bidra till att förbättra ditt hår inifrån och ut.

Förutom dessa förslag finns det kompletta lösningar ute på marknaden med blandningar speciellt framtagna för att vara anpassade för håret, dess naturliga skönhet och styrka. Välj den variant som passar ditt individuella behov bäst.

Skölj ur håret i kallt vatten
Temperaturen på vattnet är antagligen inte det första som man kommer att tänka på när det gäller hårvård, för vad är egentligen skönare än en rejäl dusch i varmt hett vatten så spegeln immas igen? Men faktum är att temperaturen du duschar med har en väldigt stor betydelse för håret. Så nästa gång du duschar, avsluta med att skölja ur håret med så kallt vatten du klarar av, låt det sen rinna av i egen takt och undvik att kamma dig. Detta är bra för både rötterna, motverkar att håret blir torrt och krusigt och det är dessutom riktigt bra för blodcirkulationen i hårbotten.
Vill tipsa om den här >> schampoot och balsamet!
 
Se till att använda handduken rätt, och låt håret  lufttorka resten av tiden!
Undvik att dra och ruska om ditt hår med handduken efter att du duschat, detta skapar friktion vilket i sin tur leder till slitage och kluvna toppar. Om du absolut måste använda en handduk för att torka håret snabbare efter du duschat, krama ur fukten varsamt med den virad runt huvudet. Undvik alltid att gnugga och gnida ditt hår då detta kommer att skada lockarna samt dina toppar. Dessutom bör du slänga frotté-handduken du äger och ersätta med en handduk av mikrofiber, detta skapar inte krusigt och ”burrigt” hår utan tvärtom – reducerar det!
 
Sköt om håret medan du sover, och välj örngott med satin, eller byt örngott ofta!
Under tiden som du besöker drömmarnas land och sover så vänder, vrider och rör du dig per automatik. Detta medför friktion vilket leder till att toppar klyvs, slitage samt tovor. Ett örngott utav materialet ”satin” tar bort dessa problem nästan helt och hållet. Om du har möjlighet – använd satin så mycket du bara kan! Tänk också på att sova i lösa flätor då det här är riktigt bra för håret då det inte heller tovar sig lika lätt och gör att du inte får slitna toppar lika fort.
 
Skit i värme, du får också tjockare hår av att utsätta det för kyla ibland!
Att varmtorka med hårfön sliter på håret och gör det dessutom större och därför bör detta inte göras allt för ofta. Så undvik hå´rfön och värmeverktyg som plattång osv så mycket du bara kan! Och en annan sak att tänka på när det kommer till värme är att också använda UV-skydd på sommaren för håret. Solen bleker och sliter på håret vilket även ger håret sämre kvalite på sommaren och glans.
 
Hårinpackningar och återfuktning är A och O för ett glansigt, friskt hår!
Innan du duschar eller blöter håret ska du alltid kamma/borsta igenom ditt hår så orsakar inte schampo och balsam lika mycket trassel. Precis som för huden kan det vara vettigt att använda sig av någon form av fuktgivare för att kunna lugna ner håret. Fuktgivare kan vara i form av serum, droppar, hårinpackningar, balsamspray >> och att du använder balsam till håret när du tvättar det. Poängen är att man tillsätter återfuktande ämnen till håret. Detta är extra viktigt att komma ihåg på vintern när den kalla luften påverkar håret enormt och även då sliter på det, såsom stark vind. 
Här >> hittar du vilka hårinpackningar funkar bäst!
 
Klipp dina toppar och se till att smörja in dom!
Att klippa topparna regelbundet är också ett bra knep att komma ihåg. När topparna klyver sig bidrar de till att frissigt blir frissigare, eller bidrar till jobbiga tovor som gör att långt hår ser mer slitet ut. För att håret ska hålla sig friskt hela tiden utan trassel vilket gör att du inte heller behöver borsta det lika ofta som i sig sliter än mindre på håret, så behöver toppas högst var 8:e vecka. Känn efter hur ditt hår är och hur ofta du får klyvna toppar, toppa bort dom direkt du ser dom!
Förutom detta inlägg så kommer det komma upp fler inlägg som jag tipsar att hålla utkik efter under de kommande veckorna här på bloggen inom hårtemat som kommer specialisera sig om bl.a;
- Tema för frissigt och lockigt hår och skötseltips.
- Lista på grymma hårprodukter listat efter varsin hårtyp så alla läsare kan ha chansen att hitta något!
- Lista på grymma hårfärg och färgningsmetoder som tar varsammare hand om håret.
- Inlägg där några av världens främsta frisörer ger de bästa tipsen till snyggt och friskt hår 24/7!
- Naturlig enkel hårstyling + produktlista listad för varsin hårtyp.
Så om detta skulle vara något av intresse så är det bara att hålla utkik både här på bloggen! Om ni har några invädningar eller egna tips att dela med er av eller något inom hår ni skulle önska läsa om så kommentera mer än gärna!
 
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress